Bukan semua app dalam apps store tu selamat

Psst, tak semua app selamat tau!

Korang tau tak, walaupun banyak apps dalam Apps Store kelihatan legit, tak semua tu selamat untuk digunakan. Kita kena bijak dan alert bila nak download apps baru. Jangan main tekan download je!

Tips bijak pilih apps dalam apps store

Baca review betul-betul

Sebelum download apa-apa app, baca dulu review dari pengguna lain. Kalau ada banyak komentar negatif atau masalah yang dihadapi pengguna, better pikir dua kali sebelum download.

Check tarikh last update

App yang selalu diupdate menunjukkan yang developer tu aktif dan ambil berat pasal app dia. Kalau last update tu setahun yang lalu, hmm… kena hati-hati, mungkin app tu dah tak dijaga dengan baik.

Siapa developer dia?

Kenal pasti siapa yang buat app tu. Kalau developer tu dah dikenali dan ada rekod bagus, lebih selamatlah. Tapi, kalau tak pernah dengar nama diorang, kena buat sikit research dulu.

Permissions yang diminta

Bila install app, korang kena perhatikan permissions apa yang app tu minta. Kalau game biasa tapi minta akses ke contacts atau messages, itu agak pelik dan mungkin merbahaya.

Selidik lebih lanjut

Kalau app tu penting, jangan malas untuk buat sedikit penyelidikan di internet. Kadang-kadang, ada info tambahan tentang app tu dari luar Apps Store yang boleh bantu korang buat keputusan.

Kenapa kita kena berhati-hati?

Scammers guna app untuk menipu

Scammers ni bijak, diorang guna apps untuk curi data atau buat penipuan. Kalau korang tak alert, mudah je korang jadi mangsa.

Risiko kebocoran data

Kalau app tu tak selamat, ada risiko data peribadi korang bocor. Ini boleh jadi masalah besar, terutama kalau melibatkan maklumat kewangan.

Keselamatan peranti korang

Apps yang tak selamat juga boleh bawa virus atau malware yang boleh rosakkan peranti korang.

Jangan jadi mangsa trend

Kadang-kadang, orang download app sebab ikut trend je. Tapi, jangan lupa untuk check keamanan dan keselamatan app tu dulu.

Kesimpulan: Bijak dan selamat guna apps

Ingat, dalam dunia apps ni, lebih baik jadi selamat daripada menyesal. Jangan mudah terpedaya dengan apps yang nampak best, tapi tak selamat. Gunakan tips yang aku share ni untuk pastikan korang download apps yang bukan saja best, tapi juga selamat! Stay safe, kawan-kawan!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial