Scammer pinjam duit melalui whatsapp: Jangan terpedaya

Korang pernah dapat mesej dari kawan korang yang konon kononnya nak pinjam duit sebab ada masalah dan nak pakai duit? Mesti korang rasa nak tolong kan, sebab tu kan kawan baik korang.

Tapi, korang kena berhati hati dan jangan terlalu cepat percaya.

Sebab mungkin itu bukan kawan korang yang mesej sebenarnya, tapi scammer yang cuba nak tipu duit korang. HP kawan korang mungkin dah kena curi atau kena hacked. So baca artikel ni sampai habis.

Scammer hack WhatsApp kawan korang

Scammer zaman sekarang ni dah advanced, sebab sebenarnya dia dah hack WhatsApp kawan korang, dan gunakan akaun tu untuk mesej semua kenalan kawan korang.

So sekarang ni bila kawan korang kena hack, scammer akan menyamar jadi macam kawan korang dan dia akan minta korang transfer duit ke akaun yang dia bagi, dan janji akan bayar balik lepas masalah selesai.

Ramai yang dah kena tipu

Kes-kes scammer pinjam duit melalui kenalan ni sebenarnya masih berlaku sekarang ni, dan ramai pun yang dah kena tipu. Ada yang bagi RM1000, RM2000, RM3000, atau lebih, sebab ingatkan nak tolong kawan la kan. Tapi sebenarnya dah kena prett.

Padahal, bukan kawan korang yang mesej, tapi scammer yang pakai nombor kawan korang. Bila korang dah transfer duit, scammer tu akan hilang, dan tak akan mesej korang lagi.

Masa ni korang akan rasa tertipu, dan marah dengan kawan korang, padahal kawan korang pun tak tahu apa-apa sebenarnya. Lagi parah bila korang sendiri percaya yang kawan korang ni cuba nak putar belitkan fakta sampai hubungan korang dengan kawan jadi hancur.

Kalau tak nak jadi macam ni, better bab bab pinjam ni korang call je terus untuk confirm kan.

Macam mana nak elakkan dari kena tipu

So, macam mana nak elakkan dari kena tipu oleh scammer ni? Ini beberapa tips yang korang boleh ikut:

  • Jangan terus percaya dengan apa yang korang baca kat WhatsApp. Check dulu betul ke tak nombor yang mesej korang tu sama dengan nombor kawan korang. Kalau tak sama, jangan layan langsung, sebab tu mungkin scammer yang guna nombor lain.
  • Kalau nombor tu sama dengan nombor kawan korang, tapi korang rasa pelik dengan cara dia mesej, atau dia minta duit yang terlalu banyak, jangan terus bagi. Call dulu kawan korang, dan tanya dia betul ke tak yang kawan korang tu sendiri nak pinjam duit. Kalau dia cakap tak, maknanya WhatsApp dia dah kena hack, dan korang kena beritahu dia supaya tukar password atau buat laporan polis.
  • Kalau korang tak dapat call kawan korang, atau dia tak angkat, cuba tanya dia soalan-soalan yang hanya kawan korang je yang tahu jawapannya, contohnya nama binatang peliharaan, tempat pertama kali jumpa, atau apa-apa yang berkaitan dengan kenangan korang. Kalau dia tak boleh jawab, atau jawapan dia bagi salah, maknanya tu bukan kawan korang yang mesej, tapi scammer.
  • Jangan sesekali transfer duit ke akaun yang korang tak kenal, atau yang tak sama dengan akaun kawan korang. Kalau kawan korang cakap yang dia tukar akaun, atau guna akaun orang lain, jangan percaya, sebab tu mungkin alasan scammer untuk dapatkan duit korang. Mintak kawan korang bagi bukti yang dia betul-betul tukar akaun, atau guna akaun orang lain, contohnya macam gambar kad bank, atau resit transaksi.
  • Jangan mudah terpengaruh dengan alasan-alasan yang scammer guna untuk minta duit korang, macam kena saman, kemalangan, sakit, atau kena ugut. Jangan terburu-buru, check dulu betul ke tak cerita yang dia bagi.

Kesimpulan: Jangan jadi mangsa scammer

Kes-kes pinjam duit melalui kenalan ni memang bahaya, sebab masih ramai yang terkena dan masih ramai yang tak tahu tentang modus operandi ni.

Korang kena lebih berhati-hati, dan jangan mudah percaya dengan apa yang korang baca kat WhatsApp. Sentiasa berwaspada bila kawan yang korang kenal tiba tiba nak pinjam duit.

Kalau korang rasa artikel ni bermanfaat, jangan lupa untuk SHAREkan post ni dengan kawan-kawan korang yang lain. Support Hackers Malaysia dan tinggalkan review dipage rasmi.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial