Scammer pinjam duit melalui whatsapp: Jangan terpedaya

Korang pernah kena mesej dari kawan korang yang minta pinjam duit sebab ada masalah kecemasan?

Mesti korang rasa nak tolong kan, sebab tu kawan baik korang.

Tapi, jangan terlalu cepat percaya, sebab mungkin itu bukan kawan korang yang mesej, tapi scammer yang nak tipu duit korang.

HP kawan korang mungkin dah kena curi atau kena hacked. So baca artikel ni sampai habis.

Scammer hack WhatsApp kawan korang

Scammer ni memang pandai, dia akan hack WhatsApp kawan korang, dan guna akaun tu untuk mesej korang.

Dia akan pura-pura jadi kawan korang, dan cakap yang dia ada masalah besar, dan perlukan duit segera.

Dia akan minta korang transfer duit ke akaun yang dia bagi, dan janji akan bayar balik lepas selesai masalah.

Ramai yang dah kena tipu

Kes-kes scammer pinjam duit melalui kenalan ni banyak berlaku sekarang, dan ramai yang dah kena tipu. Ada yang bagi RM1000, RM2000, RM3000, atau lebih, sebab ingat nak tolong kawan.

Padahal, bukan owner sebenar yang mesej, tapi scammer yang pakai nombor kawan korang. Bila korang dah transfer duit, scammer tu akan hilang, dan tak akan mesej korang lagi.

Korang pun akan rasa tertipu, dan marah dengan kawan korang, padahal kawan korang pun tak tahu apa-apa.

Macam mana nak elakkan dari kena tipu

So, macam mana nak elakkan dari kena tipu oleh scammer ni?

Ini beberapa tips yang korang boleh ikut:

  • Jangan terus percaya dengan apa yang korang baca kat WhatsApp. Check dulu betul ke tak nombor yang mesej korang tu sama dengan nombor kawan korang.

    Kalau tak sama, jangan layan langsung, sebab tu mesti scammer yang guna nombor lain.
  • Kalau nombor tu sama dengan nombor kawan korang, tapi korang rasa pelik dengan cara dia mesej, atau dia minta duit yang banyak, jangan terus bagi.

    Call dulu kawan korang, dan tanya dia betul ke tak yang dia minta pinjam duit. Kalau dia cakap tak, maknanya WhatsApp dia dah kena hack, dan korang kena beritahu dia supaya tukar password atau buat laporan polis.
  • Kalau korang tak dapat call kawan korang, atau dia tak angkat, cuba tanya dia soalan-soalan yang hanya kawan korang yang tahu jawapannya, seperti nama binatang peliharaan, tempat pertama jumpa, atau apa-apa yang berkaitan dengan kenangan korang.

    Kalau dia tak boleh jawab, atau jawab salah, maknanya tu bukan kawan korang yang mesej, tapi scammer yang nak tipu korang.
  • Jangan sesekali transfer duit ke akaun yang korang tak kenal, atau yang tak sama dengan akaun kawan korang.

    Kalau kawan korang cakap yang dia tukar akaun, atau guna akaun orang lain, jangan percaya, sebab tu mungkin alasan scammer untuk dapat duit korang.

    Mintak kawan korang bagi bukti yang dia betul-betul tukar akaun, atau guna akaun orang lain, seperti gambar kad bank, atau resit transaksi.
  • Jangan mudah terpengaruh dengan alasan-alasan yang scammer guna untuk minta duit korang, seperti kena saman, kena kemalangan, kena sakit, atau kena ugut.

    Tapi, jangan terburu-buru, tapi check dulu betul ke tak cerita yang dia bagi. Kalau dia cakap kena saman, mintak dia bagi gambar saman tu. Kalau dia cakap kena kemalangan, mintak dia bagi gambar kereta atau moto yang rosak.

    Kalau dia cakap kena sakit, mintak dia bagi gambar surat doktor atau resit hospital. Kalau dia cakap kena ugut, mintak dia bagi gambar mesej atau panggilan yang ugut dia.

Kesimpulan: Jangan jadi mangsa scammer

Kes-kes scammer pinjam duit melalui kenalan ni memang bahaya, dan boleh buat korang rugi banyak.

Korang juga kena lebih berhati-hati, dan jangan mudah percaya dengan apa yang korang baca kat WhatsApp.

Kalau korang ada sebarang soalan atau masalah, jangan segan-segan untuk hubungi bank korang, atau pihak berkuasa.

Dan kalau korang rasa artikel ni bermanfaat, jangan lupa untuk kongsi dengan kawan-kawan korang yang lain. Sekian, terima kasih.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.