Hati hati dengan penyamaran Hacker Palsu

Siapa ‘Hacker Palsu’?

Dalam era digital ni, kita semua kena berhati-hati dengan penipuan. Salah satu yang popular ialah orang yang menyamar jadi hacker.

Mereka ni mengaku boleh hack apa saja, dari akaun media sosial sampai data peribadi, dan janji macam-macam servis hacking. Tapi ingat, kebanyakan dari mereka adalah penipu yang tak punya kemahiran sebenar. Hacking sebenarnya adalah kerja yang kompleks dan bukan sesuatu yang mudah dilakukan.

Cara penipu ‘Hacker Palsu’ beroperasi

Janji manis

Penipu ni biasanya akan buat tawaran yang nampak menarik: “Boleh hack akaun orang lain”, “Dapat balik akaun yang kena hack”, dan lain-lain. Mereka gunakan janji-janji ni untuk menarik mangsa.

Meminta bayaran awal

Selalunya, diorang akan minta bayaran awal untuk ‘servis’ yang dijanjikan. Ini merupakan taktik tipikal penipuan – minta duit dulu sebelum buat apa-apa.

Takde bukti kredibiliti

Kebanyakan penipu ni takkan dapat tunjuk bukti atau portfolio kerja mereka. Ini sebab diorang sebenarnya tak ada kemahiran yang dijanjikan.

Kenapa korang kena waspada?

Risiko keselamatan

Dengan mengaku sebagai hacker, penipu ni sebenarnya mungkin cuba dapatkan akses ke data peribadi atau sistem korang.

Kehilangan duit

Risiko paling jelas ialah kehilangan wang. Korang mungkin bayar untuk servis yang takkan pernah korang dapat.

Kesalahan undang-undang

Jangan lupa, hacking tanpa kebenaran adalah aktiviti yang haram. Jadi, berurusan dengan orang yang mengaku boleh hack juga boleh mendatangkan masalah undang-undang kepada korang.

Langkah pencegahan

Jangan percaya mudah

Jangan mudah percaya dengan tawaran hacking, terutamanya dari sumber yang tidak dikenali atau tak boleh dipercayai.

Pastikan sumber yang sah

Kalau korang memang perlukan bantuan IT, carilah profesional yang sah dan mempunyai kredibiliti yang boleh disahkan.

Jaga maklumat peribadi

Pastikan maklumat peribadi korang selalu dilindungi. Jangan berkongsi maklumat penting dengan sesiapa yang tidak dipercayai.

Kesimpulan

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.