Hati-hati dengan Scam Kerja Part Time

Korang nak cari kerja part time? Memang best la, boleh dapat duit lebih atau isi masa lapang. Tapi, jangan main terima je semua tawaran kerja part time yang korang jumpa.

Ada scam kerja part time yang nak tipu korang, ambil duit korang, atau buat korang susah. So, macam mana nak kenal dan elak scam kerja part time ni?

Meh aku share tips yang korang boleh ikut.

1. Check dulu syarikat atau majikan tu

Kalau korang dapat tawaran kerja part time, jangan terus terima.

Check dulu syarikat atau majikan tu betul ke tak. Google nama dia, tengok website dia, baca review orang lain.

Kalau syarikat atau majikan tu tak ada rekod atau feedback yang baik, better korang jauhkan diri. Kalau boleh, cari kerja part time yang ada office atau kedai yang korang boleh pergi tengok sendiri.

2. Jangan terpengaruh dengan gaji yang tinggi

Scam kerja part time ni selalu janji gaji yang tinggi gila, macam tak logik. Dia kata korang boleh dapat beribu-ribu dengan kerja part time je.

Tapi, bila korang dah kerja, korang tak dapat apa-apa. Ada yang suruh korang bayar yuran, beli barang, recruit orang lain. Bila korang dah buat semua tu, dia hilang macam tu je.

So, jangan tergoda dengan gaji yang tinggi, sebab tak ada kerja yang senang dan untung besar.

3. Jangan kongsi maklumat peribadi atau akaun bank

Scam kerja part time ni kadang-kadang nak minta korang kongsi maklumat peribadi atau akaun bank korang.

Dia kata korang kena isi borang atau sign kontrak untuk kerja part time tu. Tapi, sebenarnya dia nak ambil maklumat korang untuk buat benda jahat, macam hack akaun bank korang, buat pinjaman atas nama korang, atau jual maklumat korang kat orang lain.

Jadi, jangan sesekali kongsi maklumat peribadi atau akaun bank korang dengan sesiapa yang korang tak kenal atau tak yakin.

4. Jangan terima atau hantar barang yang mencurigakan

Ada juga scam kerja part time yang suruh korang terima atau hantar barang yang mencurigakan, macam dadah, senjata, atau barang haram.

Dia kata korang cuma kena jadi runner atau courier untuk hantar barang tu kat tempat yang ditetapkan.

Tapi, sebenarnya korang sedang terlibat dalam aktiviti jenayah yang boleh membahayakan diri korang.

Kalau korang kena tangkap polis, korang akan susah nak buktikan yang korang tak tahu apa-apa. So, jangan terima atau hantar barang yang mencurigakan, sebab korang tak tahu apa yang korang sedang buat.

5. Jangan terlibat dalam aktiviti yang melanggar undang-undang

Scam kerja part time ni juga boleh melibatkan korang dalam aktiviti yang melanggar undang-undang atau agama, macam judi atau penipuan.

Dia kata korang boleh dapat duit mudah dengan join aktiviti tu, tapi sebenarnya korang sedang melakukan jenayah dan perkara yang melanggar undang undang.

Korang juga boleh kena tipu atau ditipu oleh orang yang terlibat dalam aktiviti tu.

Jadi, jangan terlibat dalam aktiviti yang melanggar undang-undang, sebab korang tak tahu apa akibatnya.

Kesimpulan

Itu la tips yang aku boleh share dengan korang untuk kenal dan elak scam kerja part time.

Harap korang dapat manfaat dari artikel ni. Ingat, jangan mudah percaya dengan tawaran kerja part time yang macam-macam janji, tapi tak ada bukti atau rekod.

Buat kajian, tanya kawan, atau minta nasihat dari orang yang berpengalaman. Jangan sampai korang terjebak dengan scam kerja part time yang boleh buat korang rugi atau susah. Stay safe and smart, guys!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..