Instagram kena hacked, apa nak buat?

Tapi, Instagram ni pun ada risiko kena hack oleh orang yang tak bertanggungjawab. Bila kena hack, korang boleh hilang akaun Instagram korang, atau akaun korang boleh kena salah guna oleh hacker.

Kalau korang nak tahu apa yang boleh buat kalau Instagram kena hack, baik la korang baca artikel ni sampai habis.

Aku nak share dengan korang beberapa cara untuk mengembalikan akaun Instagram yang kena hack, dan juga cara untuk mencegahnya.

Cara mengembalikan akaun Instagram yang kena hack

Buka website Instagram Help Center

Ini langkah-langkahnya:

  • Akses link Instagram Help Center
  • Pilih ‘Privacy & Safety’ > ‘Report Something’ > ‘Hacked Account’
  • Lalu pilih ‘I Think my account has been hacked’ > ‘Report it to us’
  • Isi kolom pertanyaan yang muncul dengan sejelas-jelasnya. Masukkan email, username, dan password yang korang guna untuk Instagram.
  • Tunggu balasan dari pihak Instagram untuk tindakan selanjutnya.

Pilih menu ‘Impersonation Account’

Cara ni hampir sama dengan cara sebelumnya, tapi korang kena pilih menu Impersonation Account.

Menu ni untuk melaporkan kalau ada orang yang tiru akaun korang, atau guna akaun korang tanpa kebenaran.

  • Akses link Impersonation Account
  • Isi form yang disediakan oleh Instagram. Masukkan email, username, dan password yang korang guna untuk Instagram.
  • Juga masukkan nama baru atau gambar baru yang hacker tukar untuk akaun korang.
  • Upload gambar ID korang, seperti IC, passport, atau lesen memandu. Ini untuk bukti bahawa korang pemilik akaun tu.
  • Tunggu balasan dari pihak Instagram untuk tindakan selanjutnya.
Artwork by HackersMalaysia.com

Call Instagram hotline numbers

Cara ni agak susah, sebab korang kena call nombor hotline Instagram yang ada di luar negara. Tapi, kalau korang betul-betul nak dapat balik akaun korang, korang boleh cuba cara ni.

  • +1 650-543-4800
  • +1 415-857-3369

Kalau korang call nombor ni, korang kena cakap dalam bahasa Inggeris, dan kena bersabar sebab mungkin tak dapat jawapan segera.

Korang kena explain apa yang jadi dengan akaun korang, dan minta bantuan dari pihak Instagram untuk recover akaun korang.

Cara mencegah akaun Instagram kena hack

Kalau korang tak nak susah-susah mengembalikan akaun Instagram yang kena hack, baik la korang jaga akaun korang dengan baik. Ini beberapa cara untuk mencegah akaun Instagram kena hack:

Ganti password secara berkala

Password yang korang guna kena kuat dan susah untuk diteka. Jangan guna password yang mudah macam ‘123456’ atau ‘password’.

Gunakan kombinasi huruf besar, huruf kecil, nombor, dan simbol. Contohnya, ‘P@ssw0rd!23’.

Artwork by HackersMalaysia.com

Aktifkan feature security two step verification (2FA)

Feature ni akan minta korang masukkan kod yang dihantar ke nombor telefon korang setiap kali korang nak login.

Ini akan elakkan orang lain yang tak ada kod tu untuk login akaun korang. Ini langkah-langkahnya:

  • Buka app Instagram korang
  • Pergi ke menu ‘Settings’ > ‘Security’ > ‘Two-Factor Authentication’
  • Pilih ‘Get Started’ dan pilih kaedah yang korang nak guna, sama ada ‘Text Message’ atau ‘Authentication App’
  • Ikut arahan yang diberikan oleh Instagram untuk aktifkan feature ni.

Jangan login akaun Instagram di tempat awam

Cara ni paling praktikal dan paling bijak. Korang jangan login akaun Instagram korang di tempat awam, seperti di cyber cafe, di sekolah, atau di tempat kerja.

Kalau korang login di tempat awam, korang berisiko untuk kena curi password korang oleh orang lain.

Kalau korang terpaksa login di tempat awam, pastikan korang logout akaun korang selepas guna. Jangan tinggalkan akaun korang terbuka di komputer atau telefon orang lain.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.