Korang terkena ransomware? - Ini yang korang perlu tahu

Ransomware ni akan minta korang bayar wang tebusan (ransom) untuk dapatkan balik file korang.

Tapi, jangan tertipu dengan ransomware ni. Bayar ransom pun tak semestinya korang dapat balik file korang. Ada kemungkinan file korang dah rosak atau hilang. Jadi, apa yang korang perlu buat kalau korang terkena ransomware?

Format atau clear file yang terkena ransomware

Langkah pertama yang korang perlu buat adalah format atau clear file yang terkena ransomware. Ini untuk pastikan ransomware tu tak merebak ke file lain atau device lain.

Kalau ransomware tu dah sampai ke system file korang, korang kena format pc korang. Kalau ransomware tu ada dalam external hard disk atau flash drive, korang kena format atau clear device tu.

Jangan sambung device tu dengan pc atau laptop korang sebelum format atau clear.

Reset router dan update antivirus

Langkah kedua yang korang perlu buat adalah reset router dan update antivirus korang.

Ini untuk pastikan ransomware tu tak ada dalam network korang atau online korang.

Reset router korang akan tukar password dan setting korang kepada default. Update antivirus korang akan tambah feature dan protection korang terhadap ransomware.

Antivirus korang akan scan dan detect ransomware yang mungkin masih ada dalam pc atau device korang.

Restore from backup

Langkah ketiga yang korang perlu buat adalah restore from backup.

Ini untuk dapatkan balik file korang yang hilang atau rosak akibat ransomware. Kalau korang ada backup file korang dalam cloud storage atau external device, korang boleh restore file korang dari sana. Pastikan backup korang tu tak terkena ransomware jugak.

Kalau tak ada backup, korang boleh cuba guna software recovery untuk dapatkan balik file korang. Tapi, jangan harap sangat sebab peluang untuk dapatkan balik file korang adalah tipis.

Jangan bayar ransom

Langkah terakhir yang korang perlu buat adalah jangan bayar ransom. Ini untuk elakkan korang kena tipu atau rugi dengan ransomware.

Bayar ransom tu tak menjamin korang dapat balik file korang. Lagipun, korang tak tahu siapa yang sebenarnya ada belakang ransomware tu.

Mungkin ada hacker atau scammer yang nak ambil data korang atau duit korang. Jadi, jangan mudah percaya dengan ransomware tu. Jangan bayar ransom.

Macam mana kalau tiada backup?

Kalau korang tak ada backup, korang memang dalam masalah besar. Peluang untuk dapatkan balik file korang yang terkena ransomware tu sangat tipis.

Korang boleh cuba guna software recovery yang boleh scan dan recover file yang dah hilang atau rosak. Tapi, software recovery ni tak semestinya berkesan.

Ada kemungkinan file korang dah tak boleh diselamatkan lagi. Jadi, kalau korang tak ada backup, korang kena redha je lah.

Kesimpulan

Tapi, korang boleh atasi masalah ni dengan ikut tips yang aku bagi ni. Format atau clear file yang terkena ransomware, reset router dan update antivirus, restore from backup, dan jangan bayar ransom.

Dengan cara ni, korang boleh selamatkan file korang dan pc korang dari ransomware. Jangan lupa backup file korang selalu dan jaga security korang online. Stay safe, guys!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.