Risiko pakai public wifi - Korang patut tahu

Boleh kena hack

Mudah jadi sasaran hacker: Bila kita guna public wifi, data kita jadi lebih terdedah. Hacker suka target network macam ni sebab mudah nak curi info.

Personal info boleh dicuri: Kalau korang online banking atau guna apps yang ada info sensitif, better think twice. Hacker boleh curi data macam password atau details bank korang.

Connection tak selamat

Data tak encrypted: Kebanyakan public wifi tak guna encryption. Ini bermakna apa yang korang hantar dan terima mudah diintip.

Risiko ‘man-in-the-middle’ attacks: Ini bermakna ada orang tengah yang ‘menyelinap’ dalam connection korang dan boleh tengok apa yang korang buat online.

Wifi ‘rogue’

Fake wifi hotspots: Ada wifi yang dibuat oleh scammer untuk tipu orang. Nama wifi ni selalu mirip dengan yang original, tapi sebenarnya ia perangkap.

Senang jadi mangsa phishing: Bila korang connect dengan wifi ni, scammer boleh cuba dapatkan info peribadi korang.

Tips keselamatan

Gunakan VPN: VPN ni macam guard yang protect data korang bila guna public wifi.

Elakkan buat transaksi penting: Jangan buat banking atau beli online guna public wifi.

Check nama wifi betul-betul: Pastikan korang connect dengan wifi yang sah, bukan yang fake.

Keep software updated: Pastikan software korang sentiasa updated untuk elakkan security flaws.

Risiko malware

Mudah terkena malware: Public wifi yang tak secure boleh jadi laluan mudah untuk malware masuk ke device korang.

Kena pastikan firewall aktif: Pastikan firewall pada laptop atau phone korang aktif bila guna public wifi. Ini satu lapisan pertahanan tambahan.

Privasi terganggu

Aktiviti online boleh diintip: Tanpa korang sedar, apa yang korang buat online boleh diintip oleh orang lain. Browsing, chatting, semua boleh jadi bahan.

Risiko personal data terbocor: Info peribadi macam alamat, tarikh lahir, atau even gambar boleh terdedah.

Jangan simpan password

Elak simpan password secara automatik: Bila device tanya nak simpan password, pilih ‘no’ kalau korang guna public wifi.

Berhati-hati dengan email dan messages

Waspadai phishing scams: Jangan mudah klik pada link yang mencurigakan, terutama bila korang terima melalui email atau message.

Last but not least

Update dengan keselamatan terkini: Selalu update device korang dengan latest security patches.

Guna common sense: Kalau ada sesuatu yang nampak tak kena, lebih baik elakkan. Trust your gut feeling!

So, tu dia lebih lanjut tentang risiko-risiko pakai public wifi. Harap-harap info ni membantu korang untuk lebih berjaga-jaga. Ingat, dunia internet ni luas dan penuh dengan risiko, jadi kita kena sentiasa alert dan bijak dalam setiap tindakan. Stay safe and connected, guys!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.