Syarat nak buat pinjaman bank - Korang mungkin nak tahu

Apa pun tujuan korang, korang kena tahu syarat-syarat yang diperlukan oleh bank sebelum korang boleh pinjam duit. Kalau tak, korang mungkin akan kena reject atau delay.

Tak best kan? So, jangan risau, aku ada tips untuk korang supaya korang boleh buat pinjaman bank dengan mudah dan cepat. Ini dia:

Slip Gaji

Ini adalah salah satu dokumen yang paling penting untuk buat pinjaman bank.

Slip gaji ni menunjukkan pendapatan korang setiap bulan, dan bank akan guna ni untuk tengok kemampuan korang untuk bayar balik pinjaman.

Kalau korang kerja tetap, korang kena sediakan slip gaji korang untuk 3 bulan terkini. Kalau korang kerja sendiri atau part time, korang kena sediakan slip gaji korang untuk 6 bulan terkini.

Pastikan slip gaji korang clear dan lengkap, tak ada yang koyak atau pudar. Kalau boleh, print out dari sistem online lagi bagus.

Statement Bank

Statement bank ni juga penting untuk buat pinjaman bank.

Statement bank ni menunjukkan transaksi kewangan korang, termasuk pendapatan, perbelanjaan, simpanan, dan hutang.

Bank akan guna ni untuk tengok aliran tunai korang, dan juga untuk verify pendapatan korang yang ada dalam slip gaji.

Dokumen bisnes

Dokumen bisnes ni termasuk SSM, resit or produk proof bisnes korang, website ke apa ke, dan juga laporan kewangan korang.

Dokumen bisnes ni penting untuk buktikan bahawa bisnes korang wujud, sah, dan menguntungkan. Bank akan guna ni untuk tengok potensi bisnes korang, dan juga untuk tentukan jumlah pinjaman yang sesuai untuk korang.

Pastikan dokumen bisnes korang terkini dan valid, dan jangan tipu bank dengan dokumen palsu.

LHDN

Ini adalah syarat yang paling penting sekali korang kena declare LHDN dulu sebelum buat pinjaman bank. LHDN tu apa?

Dokumen ni penting untuk buktikan bahawa korang adalah rakyat yang bertanggungjawab, dan juga untuk elakkan masalah dengan pihak berkuasa.

CTOS

CTOS ni apa pulak?

CTOS ni adalah sistem yang menyimpan rekod kredit korang, termasuk hutang, bayaran, dan juga status blacklist. Bank akan guna ni untuk tengok sejarah kredit korang, dan juga untuk nilai risiko korang.

Kalau korang ada hutang dengan syarikat lain yang korang tak bayar, atau korang dah kena blacklist, korang akan susah nak buat pinjaman bank. Jadi, pastikan CTOS korang clear, dan jangan ada masalah dengan kredit korang.

Kalau korang nak tahu CTOS korang macam mana, korang boleh check online atau pergi ke pejabat CTOS.

Tips nak mudah dapat kelulusan dari Bank

Buat pinjaman bank bukan sekadar mengisi borang dan hantar dokumen je.

Korang kena ada strategi dan persiapan yang betul untuk menarik minat bank dan meningkatkan peluang korang untuk dapat pinjaman.

Ini adalah beberapa tips yang boleh korang cuba:

Pakaian kena kemas

Pakaian adalah salah satu faktor yang mempengaruhi impression korang pada pengawai bank. Korang kena pakai pakaian yang kemas, bersih, dan sesuai dengan tujuan korang.

Kalau korang nak buat pinjaman untuk bisnes, korang kena pakai pakaian formal atau smart casual. Kalau korang nak buat pinjaman untuk peribadi, korang boleh pakai pakaian casual, tapi jangan terlalu santai atau selekeh.

Pakaian yang kemas menunjukkan bahawa korang serius dan profesional dalam urusan korang.

Muka kena nampak menyakinkan

Muka adalah cermin jiwa, kata orang. Muka korang juga boleh memberi kesan pada pengawai bank. Korang kena nampak menyakinkan, yakin, dan positif bila berdepan dengan pengawai bank.

Jangan nampak takut, gementar, atau ragu-ragu. Senyum, pandang mata, dan tunjuk bahawa korang ada keyakinan diri. Muka yang menyakinkan menunjukkan bahawa korang ada kebolehan dan kredibiliti untuk buat pinjaman.

Jawapan kena kuat

Jawapan adalah aspek yang paling penting untuk buat pinjaman bank. Jawapan korang akan menentukan sama ada bank akan luluskan atau tolak permohonan korang.

Korang kena siapkan jawapan yang kuat untuk soalan-soalan yang mungkin ditanya oleh pengawai bank, seperti:

  • Kenapa korang nak buat pinjaman?
  • Apa yang korang nak buat dengan duit pinjaman tu?
  • Macam mana korang nak bayar balik pinjaman tu?
  • Apa yang korang akan buat kalau korang tak dapat bayar balik pinjaman tu?

Jawapan korang kena logik, jelas, dan konsisten. Jangan cakap main hentam je, atau cakap benda yang tak masuk akal.

Pastikan jawapan korang tu dibuktikan dengan dokumen yang lengkap, seperti yang aku sebutkan tadi. Jawapan yang kuat menunjukkan bahawa korang ada perancangan dan komitmen untuk buat pinjaman.

Proposal bisnes kena ada

Kalau korang nak buat pinjaman untuk bisnes, korang kena ada proposal bisnes yang lengkap dan menarik. Proposal bisnes ni adalah dokumen yang menerangkan tentang bisnes korang, termasuk:

  • Apa jenis bisnes korang?
  • Siapa target market korang?
  • Apa produk atau perkhidmatan korang?
  • Macam mana korang nak promosi bisnes korang?
  • Apa kelebihan dan kekurangan bisnes korang?
  • Apa cabaran dan peluang bisnes korang?
  • Apa bajet dan projek kewangan bisnes korang?

Proposal bisnes ni penting untuk buktikan bahawa bisnes korang ada potensi untuk berkembang dan menguntungkan.

Bank akan guna ni untuk nilai risiko dan pulangan bisnes korang. Proposal bisnes yang ada menunjukkan bahawa korang ada visi dan misi untuk bisnes korang.

Bercakap kena pandai

Bercakap adalah kemahiran yang perlu korang kuasai untuk buat pinjaman bank.

Bercakap ni bukan sekadar cakap je, tapi kena tahu cara dan teknik yang betul untuk berkomunikasi dengan pengawai bank. Korang kena bercakap dengan sopan, hormat, dan mesra.

Jangan bercakap dengan kasar, sombong, atau biadab.

Korang kena bercakap dengan jelas, mudah, dan tepat. Jangan bercakap dengan kelam kabut, susah, atau panjang lebar. Korang kena bercakap dengan ikhlas, jujur, dan telus.

Jangan bercakap dengan tipu, bohong, atau putar belit. Bercakap yang pandai menunjukkan bahawa korang ada etika dan integriti untuk buat pinjaman.

Datang kena pagi

Datang adalah perkara yang mudah, tapi boleh memberi impak yang besar pada permohonan korang. Korang kena datang ke bank pada waktu yang sesuai dan tepat.

Jangan datang terlalu lewat atau terlalu awal. Kalau korang datang lewat, korang akan nampak tidak menghormati masa dan janji. Kalau korang datang awal, korang akan nampak terlalu terdesak dan tidak sabar.

Datang yang paling tepat adalah 10 minit sebelum temujanji, sebab waktu tu korang boleh bersedia dan bersantai.

Datang yang pagi dan tepat menunjukkan bahawa korang ada disiplin dan tanggungjawab untuk buat pinjaman.

Kesimpulan

Itu dia syarat-syarat yang korang kena tahu untuk buat pinjaman bank.

Aku harap artikel ni dapat membantu korang untuk dapatkan pinjaman bank dengan mudah dan cepat.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..