Tanda pelaburan scam - Ini yang korang patut baca

Korang pernah dengar pasal pelaburan scam?

Pelaburan scam ni bila ada orang yang cakap korang boleh kaya raya dalam sekejap kalau korang bagi duit kat dia.

Contoh pelaburan scam yang paling famous ialah labur RM500 dapat RM3000 dalam masa 3 jam.

Gila tak gila? Kalau korang jumpa orang macam ni, jangan percaya la, ini scammer. Dia nak tipu korang je. Jangan keluarkan duit langsung, nanti korang menyesal.

Pelaburan ni tak mudah macam tu. Pelaburan ni bermaksud korang labur duit untuk jangka masa yang panjang, hasilnya korang takkan dapat dalam masa 3 jam.

Pelaburan ni kena ada ilmu, kena ada risiko, kena ada strategi. Kalau tak, korang akan rugi je. So, macam mana nak kenal tanda pelaburan scam? Aku ada beberapa tips untuk korang.

tanda pelaburan yang scam - kaki scam

Tip 1: Kalau janji untung besar dalam masa singkat, itu scam

Ini tip yang paling basic.

Kalau ada orang yang cakap korang boleh untung besar dalam masa singkat, itu scam. Tak ada pelaburan yang boleh buat macam tu. Pelaburan yang betul kena ada masa, kena ada proses, kena ada analisis.

Kalau tak, macam mana korang nak tahu duit korang pergi mana? Macam mana korang nak tahu pelaburan korang berjaya ke tak?

Jadi, kalau ada orang yang janji macam ni, jangan terpedaya. Itu scam.

Tip 2: Kalau minta duit upfront, itu scam

Ini tip yang paling penting.

Kalau ada orang yang minta korang bayar duit upfront, itu scam. Duit upfront ni maksudnya duit yang korang kena bayar sebelum korang boleh join pelaburan.

Contohnya, dia cakap korang kena bayar RM1000 untuk daftar, RM2000 untuk beli produk, RM3000 untuk upgrade akaun, dan macam-macam lagi. Ini semua tipu.

Pelaburan yang betul tak perlu minta duit upfront. Pelaburan yang betul akan guna duit korang untuk beli aset, bukan untuk bayar orang lain.

Jadi, kalau ada orang yang minta duit upfront, jangan bagi. Itu scam.

scammer akan dapatkan duit korang dengan pelbagai cara

Tip 3: Kalau tak ada bukti, itu scam

Ini tip yang paling logik. Kalau ada orang yang cakap korang boleh untung banyak dengan pelaburan dia, tapi tak ada bukti, itu scam.

Bukti ni maksudnya dokumen, laporan, sijil, atau apa-apa yang boleh tunjuk pelaburan dia betul-betul wujud.

Contohnya, kalau dia cakap dia invest dalam saham, dia kena tunjuk korang slip beli saham, statement akaun, graf harga saham, dan macam-macam lagi.

Kalau dia cakap dia invest dalam emas, dia kena tunjuk korang resit beli emas, sijil emas, gambar emas, dan macam-macam lagi.

Kalau dia tak ada bukti, macam mana korang nak percaya? Macam mana korang nak tahu dia tak tipu? Jadi, kalau ada orang yang tak ada bukti, jangan ikut. Itu scam.

duit hilang akibat scammer

Tip 4: Majoriti scam guna telegram

Kalau ada orang yang guna telegram untuk ajak korang join pelaburan, biasanya itu scam.

Telegram ni apa?

Telegram ni satu aplikasi chat yang macam whatsapp, tapi lebih private.

Sebab tu, ramai scammer suka guna telegram, sebab dia boleh sembunyikan identiti dia, boleh hapus chat dia, boleh buat group besar-besar.

Kalau korang guna telegram, korang tak boleh tahu siapa sebenarnya orang yang chat dengan korang.

Dia boleh tipu nama, gambar, nombor, apa saja.

Dia boleh cakap apa saja, janji apa saja, tapi tak boleh bukti apa-apa. Jadi, kalau ada orang ajak korang main pelaburan & menggunakan telegram, majoriti adalah scam. So kena lagi berhati hati lah.

Walaumacam mana pun, bukan semua yang guna Telegram itu scammer. So kena fahamkan betul betul ikut situasi.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial