Tips programming untuk pemula

Korang nak belajar programming tapi tak tahu macam mana? Jangan risau, aku ada beberapa tips untuk korang yang baru nak mula dalam dunia programming.

Pilih course programming yang sesuai

Kenali bahasa programming yang famous

  • Python: Mudah untuk dipelajari, bagus untuk korang yang baru nak start.
  • JavaScript: Bagus untuk web development. Kalau nak buat plugin or web development, korang kena study ni.
  • Java: Digunakan dalam aplikasi Android dan enterprise software. Kalau buat game or app android study programming ni.
  • Ada banyak jenis programming yang boleh korang belajar disini.

Fokus pada satu programming dulu

  • Elak daripada cuba belajar banyak bahasa serentak. Pilih satu dan kuasai ia dulu.
  • Kalau korang dah berjaya kuasai satu programming, yang lain akan jadi mudah. Basic programming tu semuanya hampir sama.

Praktik secara konsisten

Start dengan projek kecil

  • Mula dengan projek kecil seperti membuat calculator atau blog simple. Try banyak buat projek kecil. Rilek rilek je buat.
  • Praktik coding setiap hari, walaupun hanya 30 minit dalam sehari. Simple.

Pelajari asas dengan baik

  • Fokus pada asas seperti variables, loops, dan functions.
  • Pahami logik sebelum melangkah ke topik yang lebih kompleks.
  • Belajar step by step, jangan terus pergi ke level advanced.

Manfaatkan sumber pembelajaran

Tutorial online dan buku

  • Gunakan platform seperti Codecademy, freeCodeCamp, atau tutorial di YouTube. Ada banyak apps yang boleh bantu korang praktik.
  • Baca buku yang sesuai untuk pemula, seperti “Automate the Boring Stuff with Python.”
  • Korang boleh study disini

Join community

  • Join forum seperti Stack Overflow atau Reddit’s r/learnprogramming.
  • Jangan malu bertanya dan berkongsi masalah korang.
  • Open apa sahaja topik yang korang nak tanya.

Projek dan feedback

Buat projek sendiri

  • Projek peribadi membantu menguatkan pemahaman.
  • Cubalah buat sesuatu yang menyeronokkan dan praktikal.

Dapatkan feedback

  • Tunjukkan kod korang kepada orang lain dan dapatkan pendapat mereka.
  • Open to criticism, ia membantu korang menjadi lebih baik.

Jangan takut gagal

Belajar dari kesilapan

  • Jangan give up bila berdepan dengan error atau bug.
  • Setiap kesilapan adalah peluang untuk belajar.

Teruskan eksplorasi

  • Jangan takut untuk mencuba konsep atau projek yang lebih sukar.
  • Proses pembelajaran programming adalah berterusan.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..