Apa yang korang perlu belajar tentang Data Science

Apa itu data science?

Data science ni ilmu yang best gila untuk dipelajari.

Data science ni boleh buat korang jadi lebih bijak, kreatif, dan inovatif dalam handle data. Data science ni guna math, stats, dan computer untuk extract knowledge atau info dari data.

Data science ni boleh apply untuk macam-macam field, macam business, tech, dan data processing.

Data science ni guna algorithm machine learning untuk process data yang besar dan complex. Machine learning ni guna computer untuk learn dari data dan buat benda-benda yang susah untuk manusia, macam recognize face, voice, atau drive car.

Artikel ni akan explain apa yang korang perlu learn untuk jadi data scientist yang power.

Learn math dan stats

Math dan stats ni basic yang penting untuk data science. Korang kena faham concept-concept macam probability, calculus, linear algebra, dan lain-lain.

Sebab apa? Sebab data science ni banyak guna formula, model, dan algorithm yang based on math dan stats.

Korang juga kena tahu macam mana nak analyze data, test hypothesis, dan interpret result dengan stats.

Learn programming dan database

Programming dan database ni tool yang wajib untuk data science. Korang kena tahu macam mana nak guna programming language yang suitable untuk data science, macam Python, R, atau SQL.

Korang juga kena tahu macam mana nak guna tools atau library yang useful untuk data science, macam NumPy, Pandas, Scikit-learn, atau TensorFlow.

Korang juga kena tahu macam mana nak store, access, dan query data dengan database, macam MySQL, MongoDB, atau Hadoop.

Learn machine learning

Machine learning ni branch dari data science yang guna computer untuk learn dari data.

Machine learning ni boleh buat benda-benda yang interesting dengan data, macam sentiment analysis, text summarization, chatbot, atau machine translation.

Korang kena tahu macam mana nak guna machine learning untuk data science, macam type-type machine learning, macam supervised, unsupervised, atau reinforcement learning.

Lepas tu macam-macam lagi tentang algorithm machine learning, regression, classification, clustering, atau deep learning, dan macam-macam technique machine learning, macam feature engineering, cross-validation, atau hyperparameter tuning.

Learn cloud computing

Cloud computing ni tech yang guna internet untuk provide resource komputer yang flexible dan scalable.

Cloud computing ni boleh bantu data science dengan provide platform, infrastructure, dan software yang needed untuk process data yang besar dan complex.

Korang kena tahu macam mana nak guna cloud computing untuk data science, macam type-type cloud computing, macam public, private, atau hybrid cloud, macam-macam service cloud computing, macam Amazon Web Services, Google Cloud Platform, atau Microsoft Azure, dan macam-macam app cloud computing, macam Google Colab, Jupyter Notebook, atau Kaggle.

Learn Microsoft Excel

Microsoft Excel ni software yang boleh buat spreadsheet untuk manage data.

Microsoft Excel ni boleh bantu data science dengan provide function-function yang useful untuk process data, macam SUM, AVERAGE, VLOOKUP, atau IF.

Korang kena tahu macam mana nak guna Microsoft Excel untuk data science, macam cara-cara nak import, export, atau filter data, macam cara-cara nak buat formula, pivot table, atau macro, dan macam cara-cara nak buat visualization data, macam chart, graph, atau dashboard.

Belajar data visualization

Data visualization ni seni yang guna grafik, chart, atau gambar untuk tunjuk data atau info.

Data visualization ni boleh bantu data science dengan sampaikan message yang jelas dan menarik dari data.

Korang kena tahu macam mana nak buat data visualization yang effective, macam jenis-jenis data visualization, macam bar, pie, line, atau scatter plot, macam-macam tools data visualization, macam Matplotlib, Seaborn, atau Plotly, dan macam-macam prinsip data visualization, macam clarity, simplicity, atau beauty.

Belajar natural language processing

Natural language processing (NLP) ni branch dari data science yang guna computer untuk faham, analisis, atau hasilkan bahasa manusia.

NLP ni boleh buat benda-benda yang menarik dengan data teks, macam sentiment analysis, text summarization, chatbot, atau machine translation.

Korang kena tahu macam mana nak guna NLP untuk data science, macam proses NLP, macam tokenization, stemming, atau lemmatization, macam-macam algoritma NLP, macam bag-of-words, TF-IDF, atau word2vec, dan macam-macam teknik NLP, macam named entity recognition, part-of-speech tagging, atau natural language generation.

Belajar computer vision

Computer vision ni branch dari data science yang guna computer untuk tengok, kenal, atau proses gambar atau video.

Computer vision ni boleh buat benda-benda yang canggih dengan data visual, macam face detection, object recognition, image segmentation, atau video analysis.

Korang kena tahu macam mana nak guna computer vision untuk data science, macam proses computer vision, macam image preprocessing, feature extraction, atau image classification, macam-macam algoritma computer vision, macam convolutional neural network, region-based CNN, atau YOLO, dan macam-macam teknik computer vision, macam edge detection, optical flow, atau image synthesis.

Belajar data ethics

Data ethics ni ilmu yang kaji nilai, prinsip, atau norma yang berkaitan dengan data. Data ethics ni boleh bantu data science dengan pastikan penggunaan data yang responsible, fair, dan moral.

Korang kena tahu macam mana nak guna data ethics untuk data science, macam isu-isu data ethics, macam privacy, consent, atau bias, macam-macam prinsip data ethics, macam transparency, accountability, atau fairness, dan macam-macam praktik data ethics, macam data anonymization, data governance, atau data audit.

Kesimpulan

So, data science ni ilmu yang memang best gila kalau korang nak belajar. Kalau korang nak belajar pasal Data Science ni korang boleh pergi ke website DataCamp.

Kat situ korang akan diajar step by step. Maybe korang boleh start dengan belajar Python. Data science ni juga boleh buka banyak opportunity kerja yang menarik dan menguntungkan.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial