Tentang Flutter: Ini yang korang patut belajar

Flutter adalah sebuah UI toolkit yang boleh bantu korang buat apps yang cantik, laju, dan native untuk mobile, web, dan desktop dengan satu programming language dan single codebase. 

Flutter ni free dan open source, maksudnya korang boleh download dan guna tanpa bayar apa-apa, dan juga boleh tengok source code dia kat GitHub. 

Flutter ni dibangunkan oleh Google, dan sekarang dah jadi satu standard ECMA.

Guna untuk apa?

Contohnya, korang boleh buat apps untuk ecommerce, social media, games, dan lain-lain.

Flutter ni ada banyak features yang best, antaranya:

  • Hot Reload dan Hot Restart: feature ni boleh bantu korang test dan debug apps korang dengan lebih cepat dan mudah, sebab dia boleh reflect changes yang korang buat kat code kat apps korang tanpa restart atau lose state. Hot Reload ni boleh update UI, manakala Hot Restart ni boleh update app logic.
  • Widgets: feature ni boleh bantu korang design UI korang dengan lebih flexible dan creative, sebab dia boleh letak macam-macam elements kat apps korang, seperti text, buttons, images, animations, dan lain-lain. Widgets ni boleh customize ikut keperluan dan kesukaan korang, dan juga boleh adapt ikut platform yang korang target, sama ada iOS, Android, web, atau desktop3.
  • Dart: feature ni boleh bantu korang code dengan lebih senang dan best, sebab dia guna satu programming language yang simple dan powerful, iaitu Dart. Dart ni boleh compile ke native code, maksudnya apps korang boleh run dengan lebih laju dan smooth. Dart ni juga boleh support asynchronous programming, maksudnya apps korang boleh handle multiple tasks kat background tanpa block UI.

Sesuai untuk siapa?

Flutter ni sesuai untuk semua programmer yang nak buat apps yang cantik, laju, dan native untuk mobile, web, dan desktop dengan satu programming language dan single codebase. 

Flutter ni boleh support hundreds of languages, themes, plugins, dan packages yang boleh customize ikut keperluan dan kesukaan korang.

Download kat mana?

Flutter ni boleh download kat website dia, atau kat Microsoft. Korang boleh pilih nak download version yang stable atau yang beta, yang mana beta ni lebih updated tapi mungkin ada bugs. Flutter ni boleh run kat Windows, Mac, atau Linux, dan korang boleh pilih nak download version yang sesuai dengan OS korang.

Free ke tak?

Flutter ni memang free dan open source, korang tak perlu bayar apa-apa untuk download dan guna.

Flutter ni juga boleh integrate dengan Google Firebase, yang mana ni satu cloud service yang boleh bantu korang store dan manage data, authenticate users, send notifications, dan lain-lain. 

Google Firebase ni ada free plan untuk apps yang kecil, dan lepas tu korang boleh pilih plan yang sesuai dengan budget dan keperluan korang.

Kesimpulan

Flutter ni satu software yang gempak untuk programming, sebab dia ada banyak features yang boleh bantu korang buat apps yang cantik, laju, dan native untuk mobile, web, dan desktop dengan satu programming language dan single codebase.

Flutter ni free dan open source, dan boleh support banyak languages dan platforms. Flutter ni sesuai untuk semua programmer, dan boleh customize ikut kesukaan korang.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..