Apa itu Ruby? Jom study programming

Ruby ni bukan batu permata, tapi dia permata dalam dunia programming.

Ruby ni dicipta oleh seorang programmer Jepun yang nama dia Matz pada tahun 1993.

Ruby ni boleh buat macam-macam benda, dari web development sampai artificial intelligence. Ruby ni juga senang nak belajar dan guna, sebab dia ada syntax yang simple dan cantik.

Ruby ni apa sebenarnya?

Ruby ni sebuah programming language yang dynamic, open source, dan object-oriented. Dynamic tu maksudnya Ruby ni boleh adjust behaviour dia ikut situation.

Open source tu maksudnya Ruby ni free untuk semua orang guna dan modify. Object-oriented tu maksudnya Ruby ni based on concept of objects, yang ada attributes dan methods.

Ruby ni support banyak programming paradigms, atau cara-cara untuk tulis code. Ada procedural, functional, dan imperative.

Ruby ni juga ada banyak features yang cool, seperti blocks, modules, exceptions, dan closures. Ruby ni inspired by banyak programming languages lain, seperti Smalltalk, Eiffel, Ada, BASIC, Java, dan Lisp.

Artwork by HackersMalaysia.com

Apa yang best pasal Ruby?

Ruby ni ada banyak kebaikan yang buat dia famous dan awesome.

Antara kebaikan Ruby ialah:

  • Ruby ni expressive, atau boleh cakap banyak benda dengan sikit code. Korang tak perlu guna banyak keywords atau symbols yang complicated. Contohnya, untuk print “Hello, world!” kat screen, korang cuma perlu tulis puts "Hello, world!".
  • Ruby ni flexible, atau boleh ubah atau tambah behaviour of existing classes atau methods. Korang boleh customize Ruby ikut kehendak korang. Contohnya, korang boleh tambah method baru kat class String yang buat huruf besar semua. class String; def shout; self.upcase; end; end; "hello".shout # => "HELLO"
  • Ruby ni portable, atau boleh run kat mana-mana platform atau operating system. Ruby ni compatible dengan Windows, Mac, Linux, dan lain-lain. Korang tak perlu risau pasal compatibility issues bila guna Ruby.
  • Ruby ni fun, atau boleh buat programming jadi enjoyable dan interesting. Ruby ni ada motto yang bunyinya “Ruby is designed to make programmers happy”. Ruby ni encourage korang untuk explore dan experiment dengan code, dan buat programming jadi lebih creative.

Macam mana nak belajar dan guna Ruby?

Ruby ni senang nak belajar dan guna, sebab dia ada banyak resources dan tools yang available online.

Antara resources dan tools yang korang boleh guna ialah:

  • Ruby Documentation: Website rasmi Ruby yang ada semua info pasal Ruby, dari installation guide sampai reference manual.
  • Ruby Tutorial: Satu website yang ada banyak tutorial dan exercises pasal Ruby, dari basic sampai advanced.
  • Ruby Gems: Satu library yang ada banyak packages atau gems yang korang boleh guna untuk extend functionality Ruby.
  • Ruby on Rails: Satu framework yang based on Ruby yang korang boleh guna untuk buat web applications yang powerful dan scalable.

Ruby ni guna untuk apa?

Ruby ni boleh guna untuk banyak benda, sebab dia versatile dan powerful.

Antara benda yang korang boleh buat dengan Ruby ialah:

  • Web development: Ruby ni famous untuk web development, sebab dia ada framework yang best gila, iaitu Ruby on Rails. Ruby on Rails ni boleh buat web applications yang complex dan high-performance dengan cepat dan mudah. Contohnya, Twitter, Airbnb, dan Shopify semua guna Ruby on Rails.
  • Data analysis: Ruby ni juga boleh guna untuk data analysis, sebab dia ada banyak gems yang support data manipulation, visualization, dan machine learning. Contohnya, korang boleh guna gems seperti NMatrix, Daru, Rubyplot, dan SciRuby untuk buat data analysis dengan Ruby.
  • Automation: Ruby ni juga boleh guna untuk automation, sebab dia ada syntax yang simple dan expressive, dan boleh interact dengan banyak external systems. Contohnya, korang boleh guna gems seperti Rake, Thor, dan Capistrano untuk automate tasks seperti testing, deployment, dan configuration.
  • Game development: Ruby ni juga boleh guna untuk game development, sebab dia ada banyak gems yang support graphics, audio, dan physics. Contohnya, korang boleh guna gems seperti Gosu, Rubygame, dan Chingu untuk buat games dengan Ruby.

Patut ke start belajar dengan Ruby?

Ruby ni salah satu programming language yang paling popular dan in-demand dalam dunia IT.

Ruby ni ada banyak demand dalam bidang web development, data analysis, automation, dan game development.

Ruby ni juga salah satu programming language yang paling mudah dan fun untuk belajar, sebab dia ada syntax yang simple dan expressive, dan banyak resources dan tools yang available online.

Jadi, patut ke start belajar dengan Ruby?

Ruby ni boleh buat korang jadi programmer yang lebih efficient, creative, dan happy. Ruby ni juga boleh buka banyak peluang kerjaya dan projek yang menarik dan challenging untuk korang.

Tapi, macam mana nak start belajar dengan Ruby?

Ada beberapa tips yang aku boleh share dengan korang, antaranya ialah:

  • Install Ruby kat komputer korang. Korang boleh download Ruby dari website rasmi Ruby, atau guna tools seperti RubyInstaller atau RVM untuk install Ruby dengan mudah.
  • Belajar syntax dan basic concepts Ruby. Korang boleh rujuk Ruby Documentation atau Ruby Tutorial yang aku share tadi, atau cari tutorial lain yang sesuai dengan korang kat internet. Korang boleh belajar pasal variables, data types, operators, control structures, methods, classes, modules, dan lain-lain.
  • Practice coding dengan Ruby. Korang boleh guna tools seperti IRB, Repl.it, atau Codecademy untuk practice coding dengan Ruby secara interactive dan online. Korang boleh cuba solve problems yang simple atau complex, atau buat mini projects yang korang minat.
  • Explore gems dan frameworks Ruby. Korang boleh guna Ruby Gems untuk cari gems yang korang nak guna untuk extend functionality Ruby. Korang boleh guna gems untuk buat web development, data analysis, automation, game development, dan lain-lain. Korang boleh juga explore frameworks Ruby, seperti Ruby on Rails, Sinatra, Hanami, dan lain-lain, yang boleh buat web development jadi lebih mudah dan cepat.
  • Join Ruby community. Korang boleh join Ruby community yang ada kat internet, seperti Reddit, Stack Overflow, Ruby Forum, atau Ruby Monstas, untuk dapat support, feedback, dan tips dari programmer Ruby yang lain. Korang boleh juga join events atau meetups yang related dengan Ruby, seperti RubyConf, RailsConf, atau RubyKaigi, untuk dapat network, knowledge, dan inspiration dari Ruby experts.

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Related Article..

Portal Hackers

Financial