Ramai kena tipu dalam pelaburan emas

Pelaburan emas adalah salah satu cara yang popular untuk memperkayakan diri dan melindungi nilai duit. Emas adalah aset yang stabil, selamat, dan tidak terjejas oleh inflasi.

Emas juga mempunyai permintaan yang tinggi di seluruh dunia, dan boleh dijual dengan mudah.

Tapi, jangan terpedaya dengan janji-janji manis yang ditawarkan oleh sesetengah syarikat atau individu yang kononnya boleh buat korang jadi kaya dengan pelaburan emas.

Ramai yang dah kena tipu dan rugi berjuta-juta ringgit akibat terlibat dengan skim pelaburan emas yang palsu.

Jadi, macam mana nak elak dari kena tipu dalam pelaburan emas? Korang kena hati-hati, dan ada banyak yang korang kena perhatikan, antaranya:

Photo by Michael Steinberg

Website yang lengkap dengan maklumat

Kalau korang nak melabur emas secara online, korang kena pastikan website yang korang guna tu adalah sah dan boleh dipercayai.

Jangan mudah terpengaruh dengan website yang nampak menarik, tapi tak ada maklumat yang lengkap. Korang kena check:

  • Nama syarikat, bila ditubuhkan, dan di mana lokasi pejabatnya.
  • Siapa nama founder, pengurus, dan kakitangan syarikat, dan apa latar belakang mereka
  • Apa visi, misi, dan objektif syarikat, dan bagaimana mereka menjalankan perniagaan
  • Apa jenis-jenis produk atau perkhidmatan yang ditawarkan, dan apa syarat-syaratnya
  • Apa lesen, sijil, atau pengiktirafan yang dimiliki oleh syarikat, dan dari mana mereka dapatkan
  • Apa testimoni, review, atau feedback yang diberikan oleh pelanggan-pelanggan syarikat
  • Apa contact details, seperti nombor telefon, email, atau media sosial, yang boleh dihubungi jika ada sebarang pertanyaan atau masalah

Korang boleh rujuk website seperti hargaemas.compublicgold.com.my, atau buysilvermalaysia.com sebagai contoh website yang lengkap dengan maklumat.

Siapa founder dia, dan apa track record dia

Selain dari website, korang juga kena tahu siapa founder atau pemilik syarikat yang korang nak melabur emas dengan siapa.

Pastikan dia adalah orang yang jujur, amanah, dan berpengalaman dalam bidang pelaburan emas. Korang kena check:

  • Siapa namanya, umur, dan asal-usul dia
  • Apa pendidikan, kelayakan, atau kemahiran yang dia ada
  • Apa pengalaman, prestasi, atau pencapaian yang dia ada dalam bidang pelaburan emas
  • Apa visi, misi, atau matlamat yang dia ada untuk syarikat dan pelabur
  • Apa kelebihan, kelemahan, atau cabaran yang dia hadapi dalam perniagaan
  • Apa testimoni, review, atau feedback yang diberikan oleh rakan-rakan, kakitangan, atau pelanggan dia

Info lain yang perlu korang tengok

Selain dari website dan founder, korang juga kena perhatikan dan macam-macam lagi perkara yang berkaitan dengan pelaburan emas.

Korang kena check:

  • Apa hujah yang digunakan oleh syarikat untuk menarik pelabur, dan sama ada ia berasaskan fakta atau tidak
  • Apa risiko, kos, atau caj yang terlibat dalam pelaburan emas, dan sama ada ia berpatutan atau tidak
  • Apa jaminan, insurans, atau perlindungan yang diberikan oleh syarikat kepada pelabur, dan sama ada ia sah atau tidak
  • Apa keuntungan, pulangan, atau dividen yang dijanjikan oleh syarikat kepada pelabur, dan sama ada ia realistik atau tidak
  • Apa syarat, terma, atau kontrak yang ditetapkan oleh syarikat kepada pelabur, dan sama ada ia adil atau tidak
  • Apa hak, tanggungjawab, atau kewajipan yang dimiliki oleh pelabur, dan sama ada ia jelas atau tidak
Photo by Michael Steinberg

Kesimpulan

Pelaburan emas adalah pelaburan yang baik dan menguntungkan, tetapi korang kena berhati-hati dan bijak dalam membuat keputusan.

Jangan mudah terpedaya dengan skim pelaburan emas yang palsu, yang boleh buat korang kena tipu dan rugi.

Korang kena perhatikan banyak perkara, antaranya website yang lengkap dengan maklumat, siapa founder dia, dalil dan macam-macam lagi.

Artikel ni hanya dikhususkan untuk bidang pelaburan sahaja. Majoriti bisnes tak perlu ada info yang lengkap pun dalam website. Semoga artikel ni bermanfaat untuk korang, dan selamat mencuba pelaburan emas. 

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.