Tentang OpenAI yang ramai tak tahu

10 min read

OpenAI ni satu syarikat yang buat kajian pasal AI. AI ni maksudnya artificial intelligence, atau kecerdasan buatan.

OpenAI ni matlamatnya nak bina AI yang boleh faham dan buat apa-apa yang manusia boleh buat, tapi dengan cara yang selamat, adil, dan bermanfaat untuk semua orang.

OpenAI ni tak macam syarikat lain yang nak untung je, tapi dia nak kongsi ilmu dan hasil kajian dia dengan orang ramai. OpenAI ni pun ada banyak produk dan projek yang gempak.

Asal usul OpenAI

OpenAI ni mula wujud pada tahun 2015, oleh sekumpulan orang yang hebat dan kaya dalam bidang teknologi. Antaranya ialah Elon Musk, Sam Altman, Peter Thiel, Reid Hoffman, dan Jessica Livingston.

Mereka ni sumbangkan lebih dari $1 bilion untuk OpenAI, supaya syarikat ni boleh buat kajian tanpa risau pasal duit.

Mereka ni pun percaya yang AI ni boleh jadi benda yang penting dan berkuasa dalam masa depan, jadi mereka nak pastikan yang AI ni digunakan untuk kebaikan, bukan untuk jahat.

Founder dan CEO OpenAI

Founder OpenAI ni ialah Elon Musk, Sam Altman, dan beberapa orang lagi yang aku dah sebut tadi. Elon Musk ni korang mesti kenal la, dia ni bos Tesla, SpaceX, dan Neuralink.

Dia ni memang suka benda-benda futuristik dan inovatif. Sam Altman pulak ialah CEO OpenAI sekarang ni. Dia ni dulu jadi presiden Y Combinator, satu program yang bantu startup baru.

Kerjasama dengan Microsoft

OpenAI ni pun ada kerjasama rapat dengan Microsoft, yang dah labur $11 bilion dalam syarikat ni.

Microsoft ni nak guna teknologi OpenAI untuk bina produk dan perkhidmatan yang lebih canggih dan berguna untuk pelanggan dia.

Contohnya, Microsoft ni dah guna GPT-3, satu model AI yang boleh tulis teks macam-macam, untuk bina Copilot, satu alat yang boleh tolong programmer tulis kod dengan lebih cepat dan mudah.

Microsoft ni pun nak bantu OpenAI capai matlamat dia untuk bina AGI, atau artificial general intelligence, yang boleh buat apa-apa yang manusia boleh buat.

Produk dan projek OpenAI

OpenAI ni dah buat banyak produk dan projek yang menarik dan mengagumkan. Antara yang paling popular ialah:

  • GPT-4: Ini adalah model AI yang paling canggih dan terbaru dari OpenAI. GPT-4 ni boleh buat multitasking, maksudnya dia boleh baca dan faham maklumat dari pelbagai jenis media, macam teks, gambar, kod, audio, dan lain-lain. GPT-4 ni boleh tulis teks yang lebih natural, logik, dan kreatif daripada model sebelum ni. GPT-4 ni pun boleh buat benda-benda yang tak disangka-sangka, macam tulis lagu, puisi, cerita, dan parodi selebriti. GPT-4 ni memang power gila!
  • DALL-E: Ini adalah model AI yang boleh buatkan gambar dari teks. DALL-E ni boleh buat apa-apa je yang korang nak, asalkan korang beri dia ayat yang jelas dan details. DALL-E ni boleh buat gambar yang realistik, lucu, atau pelik, bergantung pada ayat prompt yang korang beri. DALL-E ni pun boleh buat gambar yang gabungkan benda-benda yang tak biasa, macam anjing yang ada sayap, atau kaktus yang ada muka. DALL-E ni memang kreatif gila!
  • Codex: Ini adalah model AI yang boleh tulis kod dari teks. Codex ni boleh tulis kod dalam pelbagai bahasa pengaturcaraan, macam Python, Java, C++, dan lain-lain. Codex ni boleh tulis kod yang betul, efisien, dan mudah difahami, asalkan korang beri dia arahan yang jelas dan ringkas. Codex ni boleh tulis kod yang buat benda-benda yang berguna, macam aplikasi, laman web, atau permainan. Codex ni memang bijak gila!
  • Sora: Ini adalah model AI yang boleh tukar teks kepada video. Sora ni boleh buat video yang realistik dan imaginatif, bergantung pada teks yang korang beri. Sora ni boleh buat video yang sampai satu minit, dengan kualiti yang tinggi dan ikut gaya yang korang nak. Sora ni boleh buat video yang tunjuk benda-benda yang menarik, macam haiwan, tempat, atau orang. Sora ni pun boleh buat video yang tunjuk benda-benda yang pelik, macam mamut, planet, atau monster. Sora ni memang gempak gila!

Projek masa depan OpenAI

OpenAI ni tak berhenti di situ je. OpenAI ni ada banyak projek masa depan yang lagi hebat dan menarik. Antara yang paling ditunggu-tunggu ialah:

  • GPT-5: Ini adalah model AI yang akan menggantikan GPT-4 sebagai model yang paling canggih dan terbaru dari OpenAI. GPT-5 ni akan lebih pandai, lebih natural, dan lebih kreatif daripada GPT-4. GPT-5 ni akan boleh buat benda-benda yang lebih kompleks dan menakjubkan, macam tulis novel, karangan, atau esei. GPT-5 ni akan boleh berinteraksi dengan manusia dengan lebih baik, macam bercakap, berdebat, atau bergurau. GPT-5 ni akan boleh belajar dari pengalaman dan maklum balas, macam budak-budak. GPT-5 ni akan hampir macam manusia!
  • AGI: Ini adalah matlamat akhir OpenAI, yang akan menjadikan syarikat ni sebagai syarikat AI yang paling berjaya dan berpengaruh dalam sejarah. AGI ni maksudnya artificial general intelligence, atau kecerdasan buatan umum. AGI ni adalah AI yang boleh buat apa-apa yang manusia boleh buat, tapi dengan lebih baik, lebih cepat, dan lebih banyak. AGI ni akan boleh menguasai semua bidang ilmu, seni, dan teknologi. AGI ni akan boleh menyelesaikan semua masalah yang dihadapi oleh manusia, macam kemiskinan, penyakit, atau perang. AGI ni akan boleh membawa manusia ke tahap yang lebih tinggi, macam transhumanisme, atau posthumanisme. AGI ni akan boleh mengubah dunia!

Kesimpulan

OpenAI ni adalah syarikat yang ubah dunia dengan AI. OpenAI ni ada sejarah yang menarik, produk yang mengagumkan, dan projek yang menggemparkan.

OpenAI ni nak bina AI yang boleh faham dan buat apa-apa yang manusia boleh buat, tapi dengan cara yang selamat, adil, dan bermanfaat untuk semua orang. OpenAI ni sentiasa berkongsi ilmu dan hasil kajian dia dengan orang ramai.

OpenAI ni nak bina AGI, yang akan jadi AI yang paling hebat dan penting dalam sejarah. OpenAI ni memang syarikat yang gila-gila!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Portal Hackers

Financial