Apa nak buat kalau duit dalam bank hilang?

Hubungi bank dengan segera

Semak apps dalam telefon

Bersihkan cookie dalam browser

Lepas tu, jangan lupa clear cookies dalam browser korang. Kenapa ni penting? Sebab cookies ni macam tracker, dan kalau ada yang dari website tak selamat, itu boleh jadi masalah besar. Clear semua untuk pastikan tak ada hidden access ke info korang.

Periksa subscription dalam Google atau iOS

Next, check la subscription korang dalam Google Playstore atau iOS App Store. Kadang-kadang, kita subscribe benda tapi lupa, dan mereka auto-debit duit korang. Jadi, pastikan semua yang korang subscribe tu memang benda yang korang nak dan guna.

Periksa laporan bank dan transaksi

Langkah seterusnya, check laporan bank korang. Periksa semua transaksi yang berlaku baru-baru ni. Ada tak apa-apa yang korang tak kenal? Kalau ada, highlight kepada bank korang. Ini boleh membantu mereka track down masalahnya.

Tukar password dan PIN

Jangan lupa juga untuk tukar password dan PIN korang. Ini langkah keselamatan asas tapi penting. Pilih password yang kuat dan unik, jangan guna yang sama untuk multiple accounts.

Jaga-jaga dengan phishing dan scam

Aktifkan pengesahan dua langkah

Monitor akaun bank secara berkala

Jangan share maklumat peribadi

Ingat, jangan sekali-kali share maklumat peribadi atau kewangan korang dengan sesiapa, terutama melalui online. Walaupun ada yang mengaku dari bank atau mana-mana institusi kewangan, jangan mudah percaya. Kalau ragu-ragu, call bank korang secara langsung.

Gunakan sambungan internet yang selamat

Buat laporan polis jika perlu

Dengan mengikuti langkah-langkah ini, korang boleh kurangkan risiko kehilangan duit dalam bank dan juga meningkatkan keselamatan kewangan korang secara online. Stay safe, everyone!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.