Cara nak elak scam online

Dalam dunia yang semakin canggih ni, scammer pun dah upgrade skill mereka. Tapi, tak payah risau. Ada beberapa cara kita boleh guna untuk elak jadi mangsa scam. Jom kita terokai satu persatu:

Ikut logik akal

  • Kalau tawaran tak masuk akal, memang scam: Ni macam pepatah lama kita, “Kalau ada udang di sebalik batu”. Kalau korang jumpa tawaran yang terlampau hebat atau untung yang terlalu mudah, tu memang ada sesuatu yang tak kena. Ingat, dalam dunia ni, tak ada yang datang senang tanpa usaha.

Tengok review dan maklum balas

  • Cari Review dan testimoni: Sebelum korang percaya sesuatu tawaran atau produk, selidik dulu. Cari review di Google, Facebook, atau platform lain. Kalau ada banyak feedback negatif atau tiada langsung review, tu dah satu signal merah.

Periksa info penjual atau syarikat

  • Kenal pasti siapa di sebalik tawaran: Kita kena tahu siapa yang kita berurusan dengan. Kalau dapat tawaran dari syarikat atau individu, buat sedikit kajian. Periksa laman web rasmi mereka, cari alamat syarikat, dan pastikan mereka ada rekod perniagaan yang sah.

Gunakan cara pembayaran yang selamat

  • Elak gunakan transfer bank langsung kepada orang lain: Kalau boleh, gunakan platform pembayaran yang ada perlindungan pembeli seperti PayPal atau sistem pembayaran tempatan yang dipercayai. Ini penting untuk elak dari ditipu.

Jangan kongsi maklumat peribadi atau kewangan

  • Simpan maklumat Peribadi: Jangan sesekali kongsi nombor kad kredit, nombor IC, atau maklumat peribadi lain dengan sesiapa yang korang tak kenal atau tak percaya.

Dengar nasihat dan pengalaman orang lain

  • Belajar dari pengalaman orang lain: Dengar dan belajar dari cerita orang lain yang pernah terkena scam. Kadang-kadang, pengalaman orang lain boleh jadi pengajaran berharga untuk kita semua.

Gunakan common sense

  • Guna akal yang sihat: Akhir sekali, gunakan akal sehat kita. Kalau ada sesuatu yang rasa tak kena, lebih baik jangan ambil risiko. Dengar kata hati dan intuisi kita.

Dengan langkah-langkah ni, insya-Allah kita semua dapat elak dari terperangkap dalam scam online. Sentiasa berwaspada dan bijak dalam setiap langkah di dunia digital!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.