Mangsa keldai akaun disenarai hitamkan dari membuka akaun bank

Apa tu keldai akaun?

Risiko jadi keldai akaun

Bila korang sewakan akaun bank korang pada orang yang tak dikenali, risiko dia besar gila! Pertama, akaun bank korang boleh kena guna untuk aktiviti haram macam pencucian duit atau scam. Paling parah, korang boleh kena senarai hitam dan tak boleh buka akaun bank lagi.

Kenapa susah nak buka akaun bank lepas jadi keldai akaun?

Bila dah terlibat dalam kes jenayah macam ni, nama korang akan masuk dalam senarai hitam bank. Maksudnya, bank-bank tak akan terima korang sebagai pelanggan lagi. Ini sebab bank tak nak ambil risiko dengan seseorang yang ada rekod terlibat dalam aktiviti haram.

Hubungan dengan scam

Scam ni biasanya melibatkan penipuan duit. Scammer guna akaun keldai untuk sorok identiti mereka dan buat transaksi haram. Mereka cari orang yang boleh dipercayai atau orang yang mudah percaya untuk jadi keldai akaun mereka. Jadi, bila korang bagi akses akaun korang kepada orang tak dikenali, korang bukan saja risiko kena scam, tapi juga boleh jadi sebahagian dari rantaian scam tu.

Nasihat untuk elak jadi mangsa

  1. Jangan sesekali sewakan akaun bank: Tak kira macam mana pun janji manis atau bayaran yang ditawarkan, jangan sesekali sewakan akaun bank korang.
  2. Peka dengan taktik penipu: Penipu biasa guna pelbagai cara untuk pujuk korang. Jadi, jangan mudah percaya dengan tawaran yang terlalu bagus untuk jadi kenyataan.
  3. Laporkan kepada pihak berkuasa: Kalau korang rasa ada yang tak kena atau terlibat tanpa sengaja, cepat-cepat laporkan kepada pihak polis atau bank.

Kesimpulan

Jadi, kita kena bijak dan berhati-hati. Jangan sampai kita terjebak dalam dunia scam ni dan akhirnya menanggung padah yang tak terperi. Ingat, keselamatan kewangan kita ada di tangan kita sendiri. Jaga diri, jaga akaun!

Adakah artikel ni membantu?

Report jika artikel ini tidak tepat, bermasalah & perlu dibaiki.

Subscribe Web Hackers

Isi form, confirmkan email korang & korang confirm jadi subscriber kami. 

Related Article..

Hacking

Apa perlu buat kalau gmail kena hack

Gmail kena hack? Mesti mengelabahkan? Sebab benda penting kot, mungkin banyak data korang dalam email tu. So baca artikel ni sampai habis.